TOP termékek

Házhozszállítás

Led Fényforrások Blog

Kerti világítás ötletek

2020.06.22 11:30
Kerti világítás ötletek

Hogyan dobhatjuk fel a kertünk hangulatát? Megmutatjuk pár kerti világítás ötletben.

Egy-egy hosszú nap után, nyárestéken a kertben ücsörgés nagyon kellemes kikapcsolódást ígér. A különböző fényforrások nagy segítséget jelentenek a hangulat kialakításában. De mire figyeljünk a kiválasztásánál és milyen kerti világítás ötletek közül meríthetünk? Ebben a bejegyzésben ezekre próbálunk kreatív ötleteket, tippeket adni!

A kerti lámpák tehát nem csupán fényforrásként működnek, hanem megteremtik a kertünk hangulatát. Néhány megfelelően kiválasztott és elhelyezett kültéri lámpa rengeteget javíthat a kertünk megjelenésén.

Kerti világítás ötletek

A megfelelő hely kiválasztása a kerti világításhoz

Érdemes megtervezni a kerti világítás pontos helyét, hogy hova szeretnénk elhelyezni kertünk fényeit, a kert különböző pontjainak a funkcióját tekintve. Értelemszerűen azokra a helyekre válasszunk hangulatvilágítást, ahol a legtöbb időt töltjük és nagyobb fényerejű, magasabb funkciót betöltő világítást pedig például a kerti közlekedő utak megvilágításához. Itt megfelelő választás lehet akár a mozgásérzékelő kültéri lámpa is, a takarékosság érdekében.

A megfelelő fényforrás kiválasztása

Ne feledkezzünk meg a kültéri lámpa, kerti világítás érintésvédeleméről sem! A kültéri világítás sokkal több környezeti hatásnak van kitéve, mint a beltéren találhatók. Eső, hő, fény, fagy és számos más hatásnak kell ellenállniuk. Éppen ezért fontos szempont, hogy minimum IP 44-es védelemmel válasszuk meg a kertünk fényforrásait.

A közlekedő utak megvilágításához, hasonlóan takarékos megoldás lehet például a földbe szúrható napelemes kerti lámpa. Ezeknek az utaknak a megvilágítása nem csak esztétikai szempont, hanem azt a célt is szolgálja, hogy a sötétben balesetmentesen tudjunk közlekedni a megvilágított kerti járdáknak köszönhetően.

Kerti világítás ötletek a megfelelő stílushoz

Manapság rendkívül nagy választék áll a rendelkezésünkre a számunkra megfelelő kerti világítás kiválasztásához. Fantáziánknak szerencsére csupán a képzelet szab határt. Választhatunk álló kerti lámpát, falilámpát, a filagória megvilágításához akár mennyezeti panelt is beépíthetünk, a házunk külső hangulatvilágításához pedig remek megoldás a kültéri RGB LED szalag is. Hosszú élettartama és energiatakarékos, alacsony fogyasztása miatt azonban azt ajánljuk, hogy bármelyik típust választja is, LED izzókkal szerelje fel őket. Ráadásul a LED izzók szinte egyáltalán nem termelnek hőt, ami akkor előnyös számunkra ha a világítótestet növények közelében szeretnénk elhelyezni.

A kerti világítás tervezésekor vegyük figyelembe, hogy a kábelek lefeketetése nagyon sok munkával és ásással jár, így ha kertrendezés előtt állunk, érdemes lehet példásul a füvesítés elé venni ezt a folyamatot.

kerti világításhoz ötletek

Kerti világítás ötletek a megvilágítandó helyszínekhez

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár helyet, ahol érdemes megfontolni kültéri világítás létrehozását:

• kocsifeljáró
• terasz
• járdák, kerti utak
• sziklakert, virágágyás
• kültéri tároló
• általános kültéri világítás
• kerti tó, medence
• nyári konyha
• filagória, pergola

A kocsifeljáró megvilágítása nem tartozik a legfontosabbak közé, hiszen autónk rendelkezik sajá fénnyel. Mégis, a kényelmes pakoláshoz, biztonságos közlekedéshez ajánlott a kocsibeállók megvilágítása is.

A terasz megvilágítása viszont mindenképpen javasolt, hiszen ez az a közösségi tér, ahol várhatóan a legtöbb időt töltjük majd beszélgetéssel, étkezéssel, vendégek fogadásával.

Járdák, kerti utak megvilágátásról már feljebb írtunk, ezek a közlekedés biztonságossá tételének szempontjából fontos részét képezik a kerti világításnak.

Szintén nem kötelező ámde nagyon hangulatos a virágágyások, sziklakertek megvilágítása. Ez inkább egy hangulatteremtő elem, éppen ezért ezekre a pontokra nem szükséges a nagy fényerő.

A kültéri tárolók, szerszámosházak külső megvilágítása viszont inkább funkcionális, szükséges feladat.

Az általános kültéri világításhoz a legmegfelelőbb a reflektorok használata.

A kerti tavak, medencék világításához szintén elegendőek a kisebb fényerejű hangulavilágítások.

A nyári konyhák, filagóriák megvilágításához pedig ajánlott a mennyezeti panelek beépítése.