TOP termékek

Házhozszállítás

Led Fényforrások Blog

Konyhai Led világítás Tippek

2020.05.19 14:18
Konyhai Led világítás Tippek

Az otthonunkban a legtöbb időt a konyhában töltjük el. Tegyük ezt megfelelő LED világítás társaságában.

Nem kérdés, hogy minden otthon lelke a konyha. Sok időt töltünk itt, az étkezések alkalmával vagy elkészítésük során. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő világítás kialakítása, hogy a főzések és konyhai beszélgetések folyamán elegendő fény töltse meg a teret.

konyhai világítás ötletek
Konyhai Led világítás Tippek

A konyhai világítást lehetőleg ne egy-két nagyobb lámpatesttel próbáljuk megoldani. Persze, szükségünk lesz a konyhában is egy főfényre, de válasszunk inkább több kisebb fényforrást, melyek jóval több hasznos fényt fognak szolgáltatni, több különböző pontról és nem vakítanak majd el túlságosan. Például a munkapult/konyhapult területét különálló fényforrással világítsuk meg, hogy szükség esetén ne az egész konyhát árasszuk el fénnyel, hanem irányítottan a használt felületet.

hangulatos konyhai világítás

Konyhai Led világítás: Főfény

A főfényt lehetőleg a helyiség közepén helyezzük el, feladata elsősorban a nappali természetes környezeti fény pótlása lesz a helyiségben, ezért olyat válasszunk, amely szórt fényt közvetít a konyhába. Ízlésünket kielégítően számtalan megoldás közül válogathatunk, akár mennyezeti lámpát, belógatható lámpát - ami design elemként, a tér elválasztásában önállóan is remekül működik- és egyéb lámpatestek közül is.

konyhai világítások
Konyhai Led világítás: Feladatvilágítás

A konyhai feladatok elvégzése közben a főfényforrásunk árnyékot vet a munkaterületre, ezért is fontos, hogy ezeket a pontokat külön is megvilágítsuk. Nagyon jól működnek akár a beépített spot lámpák, akár a felső szekrénysor aljára utólag telepített led szalagok is. Utóbbiak nem csak design elemként működnek jól, funkcionálisan is kiváló megoldást nyújtanak a munkafelület megvilágításában. De az álmennyezetbe rejtett spotok is remekül ellátják ezt a feladatot. A főzőlap és a mosogatótálca fölé is érdemes elhelyeznünk valamilyen fényforrást.

Takarékossági szempontból is előnyös ezeknek a beszerzése, hiszen így nem az egész konyha minden szegletét kell megvilágítanunk egy időben, hanem csak az adott, használat alatt lévő pontokat.
A konyhai Led világítás hasznos lehet a szekrények belsejében is. Ezekhez választhatunk olyan fényforrást, amely automata működésű és felkapcsol a szekrényajtó nyitásra.

Lehetőség szerint úgy oldjuk meg a konyhai világítást, hogy a lámpák egymástól függetlenül, külön kapcsolhatók legyenek és válasszunk a természetes fényhez leginkább hasonlító színhőmérsékletet.

Konyhai Led világítás: Design fények

Ha megvannak a konyha praktikus fényei, nem kell lemondani a designos hangulatvilágításokról sem. A led szalagok használata nagy sláger, előszeretettel alkalmazzák például a beépített konyhabútor aljába süllyesztve, de akár spot lámpákat is használhatunk hangulatvilágítás gyanánt.

ebédlő megvilágítása

Konyhai Led világítás: étkező

A legtöbb otthonban az étkező is a konyha részét képezi, de sok házban/lakásban már a klasszikus amerikai konyhák mintájára a nappali is egy térben van ezekkel. Ez esetben az étkező is az otthon központi része, hiszen nem csak a családi étkezések zajlanak itt, hanem a közösen együtt töltött idő javarésze is. Fontos, hogy megfelelő világítással pótoljuk a természetes fényeket. Az étkezőasztalok felett nagyon jól működik a belógatott függeszték/csillár, amelyből választhatunk olyat is, amelynek magassága szabályozható, különböző tevékenységek megfelelő megvilágítása érdekében. A lámpa stílusát az étkezőasztal stílusához érdemes igazítanunk. De használhatunk beépíthető led paneleket is.

ebédlő led világítások

Abban az esetben, ha még a nappali is hozzátartozik ezekhez a terekhez, a fények remekül szolgálnak a térelválasztásban is. A belógatott függesztékek megtörik a teret, de a színhőmérséklettel is játszhatunk egy kicsit, hogy ezzel is kihangsúlyozzuk az eltérő funkciókat. A lámpatesteket viszont érdemes egymáshoz illő stílusban kiválasztanunk, hogy harmóniában legyenek egymással.