TOP termékek

Házhozszállítás

Led Fényforrások Blog

LED világítás és, amit tudni érdemes róla

2020.08.12 14:54
LED világítás és, amit tudni érdemes róla

Hogyan működik a LED világítás és miért válaszd ezt a megoldást? Milyen LED fényforrást válassz az irodába és milyet a hálószobába? Olvass tovább!

 

A LED világítás már lassan minden háztartás életében megjelenik, de milyen világítás ez pontosan és miért jó számunkra?
A LED a Light Emitting Diode rövidítése. Magyar nevén fénykibocsátó dióda, amit már 1961-ben szabadalmaztatott Bob Biard és Gary Pittman. Ezt viszont a gyakorlatban még nem volt látható fény. Egy évre rá azonban ifj. Nick Holonyak sikerült a látható fényű LED-et kifejlesztenie. A következő nagyobb áttörés pedig 1972-ben jött el, amikor a kék fényt kibocsátó LED-et felfedezték. Ezzel nagy fényerő növekedést értek el, aminek munkája 2014-ben Nobel díjat érdemelt. Ezután a LED-ek folyamatos fejlődésen mentek át és egyre jobb és jobb teljesítménnyel kerültek a piacra.

 

led világítás működése

A LED világítás működése


A fénykibocsátás úgy történik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti. Ennek hatására azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek. Ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége, egészen egy bizonyos nyitóirányú áram értékig, ahonnan már nem számottevő a változás.


A LED világítás előnyei

 

  • A kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, ezért energiatakarékosak. Akár 80%-kal csökkenthetjük az energiafogyasztást, ha LED-et választunk a hagyományos világítás helyett.
  • Hatékonyabb, mint a hagyományos égők. Több fényt produkál 1 Watt-on.
  • A LED-ek képesek saját maguk különböző színeket kibocsátani, nincs szükség színezésre.
  • A LED lehet akár 2 mm nagyságú is, ezért jól alkalmazható nyomtatott áramkörökben. A LED-es égők tökéletesen illeszkednek a rendszerekbe.
  • A lámpa kapcsolással azonnal teljes fénnyel világítanak. Nincsen többé bemelegedési idő vagy villogó fény.
  • Nem zúg és nem vibrál a fénye.
  • A gyakori lámpakapcsolást jól viseli. Nem károsodik, mint a kompakt világítók, fénycsövek.
  • Könnyedén szabályozható a fényerő, akár impulzus-szélesség modulációval vagy a menetáram csökkentésével.
  • A LED világítás hűvös fényt bocsát ki. Tehát nem melegíti a környezetet, nagyon kevés hőt termel.
  • Élettartama sokkal hosszabb, mint a hagyományos égőknek. Ha napi 8 órát használjuk, akkor akár 17 év élettartamot is elvárhatunk tőle.
  • Ütésállóbb, mint a hagyományos égők.
  • A LED fénye önmagában is fókuszálható, nincs szükség külső segédeszközökre.
  • Nem tartalmaz higanyt, így nem kell tartanunk semmiféle mérgező hatástól.
  • Szemünk számára egy igen kellemes fényforrás.

 

Mikor válassz LED világítást?


Ha számodra fontos, hogy energiát takaríts meg, akkor ez a legjobb választás. Péndául olyan munkahelyeken, ahol akár a nap 24 órájában is szükség van a világításra vagy gyakran ég a lámpa. Azonban egy háztartás is rengeteget spórolhat meg, ha a lakásban az összes égőjét LED-re cseréli.


A LED világítás ott állja meg a legjobban a helyét, ahol kisebb területet kell bevilágítani. Ha nagyobb helyiségeket szeretnénk LED világítással felszerelni, akkor több lámpatestre van szükségünk. A fénye azonban sokak számára kellemesebb, mint a hagyományos égőké.


A LED fényforrás manapság minden területen jól teljesít. Lehet szó ipari, kereskedelmi világításról, otthoni világításról, de akár utcai világításról is.
Színhőmérséklet kiválasztása


A LED kiválasztásánál három színhőmérséklet között válogathatunk. A hideg-fehér, közép-fehér és a meleg-fehér.


Hideg-fehér fény


Ez a színhőmérséklet 6500 és 9000 Kelvin tartományba tartozik. Beltérben nem ajánlatos ezt a típusú fényforrást választani, mert igen zavaró, erőteljes fényt adhat számunkra. Leginkább az ipari helyiségekben, kereskedelemben használják a hidegebb fényt. Esetleg a lakásunk egy-egy pontját, amit szeretnénk erősebben kiemelni egy megvilágítással, oda választhatunk hideg-fehér fényt.


Közép-fehér fény


Más néven természetes fénynek is nevezik, mert ez áll a legközelebb a nap által adott fényhez. Az ilyen izzók fénye fehér vagy kékes színű. 4500 – 6500 Kelvin értékbe tartozik. Ajánlott fényforrás a munkahelyre vagy az otthonunk dolgozószobájába. A gyermekünk íróasztalához közel eső fényt is ajánlatos közép-fehér égővel ellátni. Ez a fényforrás nem fárassza a szemet.

természetes led fény

A közép-fehér fény jól megállja a helyét olyan helyiségekben, ahol nincs elegendő természetes fényforrás. Például raktárakban, műhelyekben, mosdóban vagy az előszoba helyiségben. Igazából az otthonunk bármely helyiségében jól jöhet ez a LED világítás. Különösen a fürdőszoba tükörnél és a konyhapultnál, ahol szükséges a jó megvilágítás.
Ha munkánk során fontos, hogy a tárgyak valós színét lássuk, akkor válasszuk a közép-fehér fényforrást.


Meleg-fehér fény


Ez tartozik a 2700-3500 Kelvin tartományba. Ha korábban hagyományos izzót használtunk és azt szokta meg a szemünk, akkor ez a melegebb LED fény jó választás lehet. Ez áll a legközelebb a hagyományos izzó fényéhez.

pihentető led világítás

A meleg-fehér fény azonban inkább egy pihentetőbb, tompább fényforrás. Olyan helyiségekben ajánljuk, ahol szeretnénk inkább pihenni. Ezért jó választás a hálószobában, nappaliban vagy a gyerekszoba ágy felőli részén. A szemünknek igen kellemes fény, de olvasásra és munkára nem alkalmas. Ha igénybe van véve a szemünk, akkor ez a fényforrás fárassza a leginkább.



A LED világítás igen sokoldalú formában használható. Nem csak egyszerű LED égőt szerezhetünk be. Megtaláljuk a LED fénycsövet, LED panelt, spot lámpát, LED reflektort és az autós LED égőt. Napjainkban pedig a legjobb hangulat világítást a LED fény adja. Az egyik ilyen igen látványos hangulat világítás a LED szalag, amit beltéri és kültéri változatban is megtalálunk.


Élvezzük a LED fény sokszínűségét! Manapság már igen kedvező áron juthatunk hozzá, ehhez az energiatakarékos fényforráshoz.